Looptraining / Claudicatio Intermittens

Bij claudicatio intermittens krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat verdwijnen de klachten na verloop van tijd weer. Loopt u daarna weer verder, dan komen de klachten na eenzelfde loopafstand weer opnieuw opzetten.

Klik hier om de presentatie (patiënten voorlichting) over Claudicatio Intermittens te bekijken

Oorzaak
Tijdens het lopen hebben de spieren extra zuurstof nodig. Dit in verband met de benodigde spieractiviteit. Zuurstof zit in het bloed en wordt door de bloedvaten aangevoerd. Bij claudicatio intermittens zijn de bloedvaten in het been vernauwd. Als u dan gaat lopen, stroomt er daardoor te weinig bloed door het been. De spieren krijgen te weinig zuurstof en daardoor krijgt u klachten. Door stil te staan komen de spieren tot rust. De bloedstroom krijgt dan de kans het zuurstoftekort weer aan te vullen, waardoor de klachten verdwijnen. Als u sneller loopt of een helling oploopt, kost dat meer inspanning en dus meer zuurstof. U krijgt dan sneller klachten. Ook als het koud is, trekken de bloedvaten door de kou samen en krijgt u ook eerder klachten.
Roken is een belangrijke oorzaak voor de vernauwing in de bloedvaten. Het is daarom essentieel om te stoppen met roken. U kunt de bloedtoevoer naar uw benen verbeteren door regelmatig te gaan wandelen. Loopoefeningen zorgen ervoor dat het aantal kleine bloedvaatjes, de zogenaamde haarvaten, toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van meer bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder snel klachten. Na verloop van tijd kunt u een grotere afstand afleggen voordat de klachten optreden.

Fysiotherapie
Middels looprevalidatie kan uw loopafstand en pijnvrij lopen verbeterd worden. U dient uit te gaan van enkele weken alvorens duidelijk effect te kunnen merken. Voor een dergelijk behandeltraject worden 37 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering mits de behandelingen gegeven worden door een speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeut.

Bij Fysiotherapie Move2BFit zijn Jan-Hein van Amelsvoort, Roelf Loeffen en Evert Visschers voor deze looprevalidatie opgeleid. Tevens maken zij beiden deel uit van het landelijk netwerk Chronisch ZorgNet.

Copyright 2018 Fysiotherapie Move2BFit