Geriatrie Fysiotherapie (ouderenzorg)

De geriatriefysiotherapeut is simpel gezegd een fysiotherapeut voor ouderen. Deze is gespecialiseerd in het behandelen van kwetsbare ouderen, ouderen met een hoge biologische leeftijd, ouderen met chronische aandoeningen en cliënten met complexe gezondheidsproblematiek. Voorbeelden van ziektebeelden zijn bijvoorbeeld: dementie, osteoporose, een beroerte, een gebroken heup of cardiovasculaire aandoeningen. 

De behandeling is gericht op het zo lang mogelijk behouden van kracht, stabiliteit en mobiliteit en dit gebeurt met name door oefentherapie. Zoals het functioneel trainen van dagelijkse activiteiten (bv. opstaan uit de stoel, traplopen). Ook zal de geriatriefysiotherapeut preventieve zorg bieden zoals beweegadviezen, beoordelen of een loophulpmiddel zinvol is en valpreventie. Met als hoofddoel de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de patiënt bevorderen of behouden.

De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Er is directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF) dus u hebt geen verwijzing nodig voor behandelingen in de praktijk. Het is vaak zinvol om ook in de thuissituatie te trainen omdat hier de plek is waar dagelijkse problemen voorkomen en daarom komt de geriatriefysiotherapeut ook bij u thuis. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.  

De geriatriefysiotherapeut werkt samen met andere zorgverleners en is aangesloten bij het geriatrienetwerk regio ‘s Hertogenbosch. 

 

Copyright 2018 Fysiotherapie Move2BFit