Duizeligheid

Duizeligheid is een veelvoorkomend probleem dat het dagelijks leven behoorlijk kan verstoren. Duizeligheid kan gepaard gaan met verschillende symptomen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en angst. 

Duizeligheid is het gevoel dat beleefd wordt wanneer de relatie met de ruimte om je heen verstoord is. Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam inneemt. Die informatie is afkomstig van de volgende systemen: 

  1. de evenwichtsorganen; vormen met het slakkenhuis het binnenoor. De evenwichtsorganen zijn gevoelig voor de stand van het hoofd. 
  2. de ogen; als men de ogen sluit is lopen of stilstaan moeilijker. 
  3. spiergevoel; signalen uit de spieren en de pezen van de benen en de nek geven informatie over de stand van het lichaam en van het hoofd ten opzichte van het lichaam. 

Komt de informatie binnen deze systemen niet overeen dan kan men duizeligheid ervaren. 

OORZAKEN

Er zijn veel verschillende oorzaken van duizeligheid, waaronder: 

  1. ‘Orthostatische duizeligheid’: veranderingen in de bloeddruk kunnen ervoor zorgen dat u zich duizelig voelt. U ervaart dan een licht gevoel in het hoofd, bijvoorbeeld als u snel van een stoel opstaat. 
  2. BPPD (benigne paroxysmale positie duizeligheid): goedaardige aanvalsgewijze bewegingsafhankelijke duizeligheid. Duizeligheid die optreedt als u uw hoofd beweegt. 
  3. Migraine: indien u bekend bent met, of in het verleden migraine heeft gehad, kan u duizeligheidsklachten ontwikkelen 
  4. Medicatie; bepaalde medicatie kan duizeligheid veroorzaken
  5. Ziekte van Menière: deze duizeligheidsklachten gaan gepaard met achteruitgang van het gehoor
  6. Acute evenwichtsuitval; bijvoorbeeld door een infectie van het evenwichtsorgaan, ook wel ‘neuritis vestibularis’ genoemd. 
  7. Hyperventilatie, depressie, angst

BEHANDELING

Als u last heeft van duizeligheid, kan fysiotherapie een uitkomst bieden. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten (opgeleid in het Kenniscentrum Duizeligheid van Apeldoorn) kunnen u helpen bij het identificeren van de oorzaak van uw duizeligheid en het ontwikkelen van een behandeling die specifiek is afgestemd op uw unieke situatie.

 

Copyright 2018 Fysiotherapie Move2BFit