Shockwavetherapie

Shockwavetherapie is een therapie die valt binnen het fysiotherapeutisch concept en is gericht op patiënten met chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het betreft chronische pijnen vanuit spieren, pezen en kapsel zoals: hielspoor, tenniselleboog, golferselleboog, verkalkingen in pezen in de schouder en veel andere peesproblemen, zoals bijvoorbeeld problemen aan de achillespees, lies en kniepees. Ook het trochanter pijnsyndroom is te behandelen met shockwavetherapie.

ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) blijkt voor veel van bovengenoemde klachten een uitzonderlijk effectieve methode. De werking van het apparaat is vergelijkbaar met de niersteenvergruizer. Deze behandeling vond tot voor kort voornamelijk in enkele ziekenhuizen in Nederland plaats. Echter groeit het aantal fysiotherapeuten, die de shockwavetherapie toepassen, gestaag. Wij gebruiken een apparaat van de firma Storz, geleverd door Fyzzio International BV, dat speciaal voor fysiotherapeutische applicatie is uitgerust.

Door een intakegesprek en fysiotherapeutisch onderzoek (en soms echografie) zullen we bepalen of de aandoening geschikt is voor deze behandeling. Als het aan de juiste inclusiecriteria voldoet, zullen wij gaan behandelen. Na afloop van de behandeling (gemiddeld 4 à 5 behandelingen, 1x per week) maken we een korte rapportage.

Hoe werkt ESWT precies?
Allereerst lokaliseren wij het pijngebied. Nadat de bron van de pijn en het pijngebied zijn geïdentificeerd, wordt het letsel blootgesteld aan korte shockwave-impulsen. Deze hoogenergetische akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Ze stimuleren op die manier het aanwezige herstelmechanisme van het lichaam. Met andere woorden: shockwave heeft alles te maken met het lichaam.

Voordelen van de shockwavetherapie:
* Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie
* Kortdurende behandeling (5 tot 10 minuten per sessie)
* Uitstekend therapiesucces na slechts 2 tot 4 behandelingen
* Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen
* Pijnverzachting en herstel van de mobiliteit na enkele dagen
* Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan
* Dankzij shockwavetherapie kan een injectie of zelfs een operatie uitblijven

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen, tel: 073-532 34 32 of kijken op www.shockwavenet.nl.

Bij Fysiotherapie Move2BFit kunnen Roelf Loeffen, Evert Visschers en Geert Korsten shockwavetherapie geven.

Shockwavebehandelingen vinden dagelijks plaats in Vinkel, behalve op woensdagochtend dan wordt shockwavetherapie in Nuland (Helschenhoek) gegeven.

Een filmpje over de shockwavebehandeling vindt u hier.

Copyright 2018 Fysiotherapie Move2BFit