Claudicatio Intermittens / Looptraining

Bij claudicatio intermittens krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat verdwijnen de klachten. Loopt u weer verder, dan beginnen de klachten na eenzelfde loopafstand opnieuw.

Klik hier om de presentatie (patiënten voorlichting) over Claudicatio Intermittens te bekijken

Oorzaak
Tijdens het lopen hebben de spieren extra zuurstof nodig. Zuurstof zit in het bloed en wordt door de bloedvaten aangevoerd. Bij claudicatio intermittens zijn de bloedvaten van het been vernauwd. Als u dan gaat lopen, stroomt er te weinig bloed door het been. De spieren krijgen te weinig zuurstof en daardoor krijgt u klachten. Door stil te staan komen de spieren tot rust. De bloedstroom krijgt dan de kans het zuurstoftekort aan te vullen. Daardoor verdwijnen de klachten. Als u sneller loopt of een helling oploopt, kost dat meer inspanning. U krijgt dan sneller klachten. Ook als het koud is, trekken de bloedvaten door de kou samen en krijgt u eerder klachten.
Roken is een belangrijke oorzaak voor de vernauwing in de bloedvaten. Het is daarom essentieel om te stoppen met roken. U kunt de bloedtoevoer naar uw benen verbeteren door regelmatig te gaan wandelen. Loopoefeningen zorgen ervoor dat het aantal kleine bloedvaatjes, de zogenaamde haarvaten, toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder snel klachten. Na verloop van tijd kunt u een grotere afstand afleggen voordat de klachten optreden.

Fysiotherapie
Middels looprevalidatie kan uw loopafstand en pijnvrij lopen verbeterd worden. U dient uit te gaan van enkele weken alvorens duidelijk effect te kunnen merken.

Bij Move 2B Fit zijn Jan Hein van Amelsvoort en Evert Visschers voor deze looprevalidatie speciaal opgeleid en maken zij deel uit van het landelijk netwerk ClaudicatioNet. In dit netwerk zitten ook de vaatchirurgen uit de diverse ziekenhuizen.